Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Mária zarándoklat 2022

2022-09-17 @ 10:00 - 2022-09-18 @ 16:00

Mária zarándoklat

Regina pacis, ora pro nobis!

Az elmúlt évben Hajóson tartott zarándoklatunkon vetődött fel a javaslat, hogy az idei évben a Vas megyei Vasváron tartsuk meg az immár hagyományos Mária-zarándoklatot. Elfogadva ezt a javaslatot elkezdtük a szervezést, amelyben jelentős szerepet vállalt a Szombathelyi Területi Szervezet. Vasvár – amellett, hogy ehhez a városhoz történelmünk fontos eseménye, az 1664. évi vasvári béke is kötődik, egykori domonkos kolostora pedig értékes műemlék – több évszázad óta jeles Mária-zarándokhely. A város történeti jelentőségéről, domonkosok történetéről, a zarándokhelyről Zágorhidi Czigány Balázs (Gy84) diáktársunk, a helyi múzeum igazgatója készített részletes összefoglalót.

Program:

Szombaton – 2022. szeptember 17-én10 és 11 óra között találkozunk Vasváron, a mai plébániatemplom, az egykori domonkos templom és kolostor kertjében, rossz idő esetén a kolostorépületben található zarándok-szálláson. (Bejárat a Nagy Gáspár Művelődési Házzal szemben.)

A közös szentmisét Vasváron a város központjában található Plébániatemplomban 11 órakor kezdjük, amely szentmisét Cirill főapát úr fogja celebrálni. Várjuk a Szombathelyi Egyházmegye bencésdiák papjainak részvételét is.

A szentmise után egyszerű agapét tartunk – pogácsa, szendvics, ásványvíz – a kolostorkertben, majd 13:30-tól végigjárjuk a keresztutat, amely a városközpont közelében az ún. Szentkútnál található, nagyon szép környezetben.

Időközben lehetőséget biztosítunk Zágorhidi Cigány Balázs (Gy84) diáktársunknak, hogy a város történetéről, a Vasvári békéről, a domonkosok városban betöltött szerepéről és az általa fontosnak tartott témákról előadást tartson és megtekintsük a kolostort és a múzeumot.

A vacsorát a késő délutáni időpontra tervezzük, jó idő esetén a közeli Oszkói szőlőhegyen, rossz idő esetén pedig a városközpontban található étteremben vacsorázunk. A szőlőhegyen diáktársunk Zágorhegyi Czigány Ákos (Gy92) borkóstolóval várja a zarándokokat. A szállásról a városban és környékén található panziókban, zarándok- és turistaszállásokon fogunk gondoskodni.

Szeptember 18-án vasárnap reggel 9 órakor a Vasvártól nem messze fekvő Nagytilajban találkozunk Nagy Gáspár költő, diáktársunk sírjánál. A sír megkoszorúzása után fogad bennünket a helyi polgármester asszony (Nagy Gáspár unokatestvére). Innen a szomszédos Bérbaltavárra megyünk Nagy Gáspár szülőházához, amely már emlékházként működik. Az emlékház megtekintése után az ugyancsak közeli Csehimindszentre megyünk tovább, ahol Fukszberger Imre diáktársunk (Gy78) fogad bennünket és bemutatja Mindszenty bíboros szülőházát. 11:30-tól részt veszünk a helyi plébániatemplom szentmiséjén, a mise végén pedig elénekeljük a Szent Benedek himnuszunkat. A szentmisét követően a Mindszenty Emlékház udvarán polgármester úr egy kis agapéra vár bennünket, ezzel fejezzük be kétnapos Mária-zarándoklatunkat.

Az étkezés és szállás miatt a részvételi szándékot kérjük, hogy kellő komolysággal és a határidőt betartva 2022. augusztus 20-ig jelezzétek. Akinek a szállással, vagy az étkezéssel kapcsolatban különleges igénye van, azt kérjük, hogy jelezze. Mivel több zarándok és turistaszállás is rendelkezésünkre áll, várjuk azoknak az osztálytársaknak, illetve baráti társaságoknak a jelentkezését, akik szívesen megszállnának együtt 6-8-10 személyes szobákban.

Az idei Mária zarándoklatra a jelentkezés lezárult.

A zarándoklat szervezésében és a vendéglátásban a BDSZ Szombathelyi Szervezete – mint a Diákszövetség egyik legerősebb területi szervezete is részt vesz – így számíthatunk a szívélyes vendéglátásra, fogadtatásra. A Bencés Diákszövetség vezetőinek tevékeny közreműködése folytán a Diákszövetség a zarándoklat költségeit támogatja – étkezés, szállás – így az anyagiak senkit se tartsanak vissza a jelentkezéstől.

Üdvözlettel és barátsággal:

Dr. Jobbágy Lajos (Ph69)
lajosdrjobbagy@gmail.com
+36 30 955 2246

Részletek

Kezdés:
2022-09-17 @ 10:00
Vége:
2022-09-18 @ 16:00
Esemény kategória:

Szervező

Bencés Diákszövetség
E-mail:
akta@bdsz.hu
View Szervező Website

Helyszín

Vasvár
Vasvár, Vas megye 9800 Hungary + Google Térkép