2023-ban a Bencés Diákszövetség alapításának századik évére emlékeztünk. Az idő „nagy úr” – halljuk sokszor. Másodpercek, percek, órák, napok, hetek, évek, évtizedek, évszázadok… Az újszülöttekből kamaszok, azután felnőttek, szülők és nagyszülők lesznek.

Szinte nap mint nap rácsodálkozhatunk egy újabb technikai „csodára”. Folyamatosan változik, fejlődik körülöttünk a világ. A „gyorsuló idő” „rohanó világba” szédít minket.

Szerencsére vannak olyan értékeink, amelyek minden körülmények között, minden időben és helyen értékek és mértékek maradnak. Szüleink, nagyszüleink, bencés tanáraink plántálták belénk. Szívünkben, lelkünkben őrizzük őket. Segítenek minket, hogy a mindennapi – sokszor több naptároldalt betöltő – feladatainkat, legjobb tudásunk szerint végezzük, hogy egymással összefogva, együtt gondolkodva újabb és újabb „megoldhatatlannak tűnő” és „szinte lehetetlen” feladat megoldását hagyjuk magunk mögött.

A 2024. évi naptárban is fekete betűs hétköznapok váltják egymást piros betűs ünnepekkel. Szeretnénk ezeket a napokat tartalmasan, méltóan megélni. Próbáljunk meg az év minden napján úgy felkelni, hogy tudjuk mi a dolgunk és kötelességünk a saját házunk táján, vagy közösségünkben. ügyelve arra is, hogy egyszeregyszer üljünk le csendben – akár egy áldomásnyi (pannonhalmi) bor mellett átgondolni közös dolgainkat.

Kérjük a Teremtőtől a hit fényét, a remény örömét, és a szeretet melegségét, hogy 2024 minden napján közelebb kerüljünk vágyaink beteljesüléshez, céljaink eléréséhez.

Adjon ehhez a Szentlélek erőt, bátorságot, bölcsességet és segítsen minket Szent Benedek, Európa védőszentje. ORA ET LABORA!

Boldog Új Évet Kívánunk: Nógrádi László (Ph 1966) elnök és Hornyák Levente (Ph 2008) főtitkár