Prof. Vizi E. Szilveszter kétszeres Széchenyi-díjas magyar orvos, farmakológus, az MTA volt elnöke kapta idén a gróf Batthyány Lajos-díjat. A Magyar Batthyány Alapítvány idén negyedik alkalommal ítélte oda a 2019-ben alapított díjakat.

Az aradi vértanúk emléknapja alkalmából rendezett eseményen részt vett Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára is, aki méltatta a díjazottakat:

„Vannak olyan örökösök, akik méltók dicső hazánk javaira. Akik életüket és munkásságukat annak szentelték, hogy a kapott kincset gyarapítsák, a tudást a köz javára használják, a hitet pedig megerősítsék. Őket jutalmazzuk ma.”

Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke kiemelte, hogy olyan személyek kaphatnak díjat, akik korunk társadalmi, gazdasági, politikai kihívásaira praktikus és pragmatikus, a lehetőségekkel és szükségszerűségekkel arányos választ adnak. Ezzel pedig a magyar nemzet jobbítását, Magyarország sikerességét és nemzetközi elismertségét is erősítik.

A díjátadás fővédnöke, Balog Zoltán református püspök írásban köszöntötte a díjazottakat. A püspök méltatta Vizi E. Szilvesztert is. Mint írta, ő az a tudós, aki tudja, hogy a mindentudás nem egyéni privilégium, hanem olyan isteni adomány, amely csak akkor éri el célját, ha másokkal megosztjuk.

Szívből gratulálunk!