napi evangelium

A tanítványok egy alkalommal áthajóztak a Genezáreti-tavon. Elfelejtettek kenyeret vinni magukkal, és csak egy kenyerük volt a bárkában. Jézus a lelkükre kötötte: „Vigyázzatok! Óvakodjatok a farizeusok és Heródes kovászától!” Ők egymás közt arról beszélgettek, hogy nem hoztak magukkal kenyeret. Jézus észrevette, és így szólt: „Mit tanakodtok azon, hogy nincs kenyeretek? Még most sem értitek, és nem fogjátok föl? Még mindig érzéketlen a szívetek? Van szemetek, és nem láttok? Van fületek, és nem hallotok? Nem emlékeztek arra, hogy amikor öt kenyeret megtörtem ötezer embernek, hány tele kosár maradékot szedtetek össze?” Azt válaszolták: „Tizenkettőt.” „És amikor hetet törtem meg négyezer embernek, hány tele kosár maradékot szedtetek össze?” Azt felelték: „Hetet.” Erre újra megjegyezte: „Hogyan lehet, hogy még mindig nem értitek?”
Mk 8,14-21

Elmélkedés

„Óvakodjatok a farizeusok és Heródes kovászától!” – olvassuk Jézus figyelmeztetését a mai evangéliumban. A kovászt, az élesztőt a lisztbe, a kenyér tésztájába keverték még a sütés előtt. Ebből a szempontból pozitív hatása vitathatatlan. Jézus is ebben a pozitív értelemben használja, amikor arról beszél, hogy az Isten országa olyan, mint a kovász, amit az asszony a lisztbe kever, s ettől az egész tészta megkel (vö. Mt 13,33 és Lk 13,21). A zsidóság számára azonban negatív csengést is hordozott. A kovásztalan kenyerek ünnepe előtt a mózesi törvények szerint minden kovászosat el kellett távolítani a házakból. Ezen az ünnepen minden család kovász nélkül sütött kenyeret evett, így emlékezve arra, hogy Egyiptom földjéről sietve kellett távoznia a népnek, nem volt idő a kenyértészta megkelésére, a kovászos kenyér sütésére. Máté evangélista a farizeusok és a másik vallási csoport, a szadduceusok tanítását nevezi kovásznak (vö. Mt 16,11-12). Szent Lukács művében pedig ez hangzik el Jézus szájából: „Óvakodjatok a farizeusok kovászától, vagyis a képmutatástól!” (Lk 12,1).

És mit jelent Márk evangélistánál, tehát a mai részletben? Az előzményből, a tegnapi szakaszból érthetjük ezt meg: itt arról a lelki vakságról és hitetlenségről van szó, amely bizonyítékot, jelet követel.

Jézus lelki eledelt ad nekünk, az örök élet kenyerét.

(c) Horváth István Sándor

Imádság

Urunk, Jézus Krisztus! A te megbízásod alapján az Egyház az emberhalászat csodálatos feladatát végzi évszázadok óta és ezt fogja tenni a világ végezetéig. Az apostolok mai utódai azzal a meggyőződéssel végzik feladatukat, hogy te hívtad meg őket erre és a te munkatársaidként végzik szolgálatukat. Segíts minket, hogy elfogadjuk ezt a szolgálatot, mert az irgalmas Atya meg akar minket menteni a kárhozattól és az örök boldogságot adja nekünk. Segíts minket, hogy keresztény életünk jel legyen mindazoknak, akik keresik az irgalmas és üdvözítő Istent. Adj erőt nekünk, akiket szintén meghívsz követésedre, hogy mi is készséggel fogadjuk hívásodat, és bátran vállaljuk az emberhalászatot, amivel megbízol minket!

Horváth István Sándor (Ph 88)