Mindenszentek ünnepén emlékezzünk a budapesti bencés gimnázium hősi halottaira és a kommunista diktatúra áldozatául esett egykori bencés diákokra is.

Bencés diák hősi halottak

A budapesti bencés gimnázium hősi halottainak és a kommunista diktatúra áldozatául esett egykori bencés diákok emlékére készült emléktáblát az 1990-es évek elején helyezték el a budapesti Szent Benedek iskola épületében. Miután az épületet átépítették és más célra hasznosították, az 1000x1500x30 méretű márvány emléktábla új helyre került, a budapesti Szent Benedek Középiskola és Általános Iskola (1083 Budapest, Práter u. 11.) lépcsőházában került elhelyezésre.

Ha a járványügyi helyzet ismét lehetővé teszi, ünnepélyes keretek között sor kerül az emléktábla megáldására, amely alkalomra meghívjuk azon bencés diákokat is, akiknek az emléktábla elkészítésében és megőrzésében nagy szerepe volt: Kozma Imre atyát, aki az átépítés kezdetekor kimenekítette és megőrizte az emléktáblát, Vizi E. Szilveszter professzor urat és Juhász Norbertet. Hálás köszönet az emléktábla elkészítéséért és megőrzéséért!

A hősi halottakról, a kommunista diktatúra áldozatául esett egykori bencés diákokról és az 1956-os szabadságharc áldozatairól részletes leírás található a Bencés Diákszövetség 1993-1994. évi Almanach kiadványában (113-150. oldal):

Az Almanach ide kattintva is elérhető.