Kedves Egykori Diákjaink!

Az idén visszavonultan, csendben ünnepeljük Szent Benedek atyánkat, az ő égi születésnapján!

Talán most jobban tudunk az ő subiacoi időszakára figyelni, amikor visszavonultan, remete életet élt és azt kereste, hogy mi a terve vele az Úrnak!

Segítségére volt a csönd, az olvasmányai, és Románusz, a lelkivezetője!

Nagy Szent Gergely leírásából azt is tudjuk, hiszen legendákkal oly szemléletesen írja le, hogy Subiaco nem a passzív várakozás helye, nem a felkelő majd lenyugvó nap, nem a csobogó patak, nem a hűvös barlang romantikája, hanem nagyon küzdelmes időszak Benedek számára.

Az önismeret három éven át tartó folyamatos, küzdelmes munkája kellett hozzá! Kitartás kellett ahhoz, hogy megtanulja, mit kezdjen vágyaival, és hogyan lesz úrrá kísértésein.

Isten a csöndben, az imádságban, a lelkivezető kisérése által erősítette meg őt, hogy elfogadja önmagát, és rálépjen hivatása, küldetése útjára.

Használjuk mi is ezeket a napokat arra, hogy többet vagyunk csöndben, hogy mélyebb beszélgetéseket folytatunk szeretteinkkel. Fogadjuk el jobban egymást, legyünk tapintatosan figyelmesek egymással! Azért, hogy a nehéz napok elmúltával nagyobb meggyőződéssel, és derűsebb önátadással járjuk életutunkat!

A 10.00-kor kezdődő bazilikai szentmisét itt követhetitek:

https://pannonhalmifoapatsag.hu/online-szentmise-kozvetites-a-bazilikabol/

Hortobágyi T. Cirill, Pannonhalmi Főapát