Események betöltése

« Összes Események

 • Ez az esemény elmúlt.

Mária zarándoklat 2023

2023-09-23 @ 10:30 - 2023-09-24 @ 13:00

Magnificat anima mea Dominum

JUBILEUMI MÁRIA-ZARÁNDOKLAT

Helyszín: Tétszentkút

Tét-Szentkút kegykép

Tétszentkút kegykép

Az alapításának centenáriumát ünneplő Bencés Diákszövetség egy másik, fontos jubileumához is elérkezett. Az 1998-ban Kovács Attila (Ph1955) diáktársunk tevékeny kezdeményezésével, Asztrik főapát úr és az elnökség támogatásával elindított Mária-zarándoklat évenkénti megrendezésével, immár 25. alkalommal jöhetünk össze Mária tiszteletét megünnepelni egy, a Kárpát-medencében található kegyhelyen.

Az idei évben a zarándoklat helyszínéül Tétszentkútra esett a választás, mely zarándokhely a XVIII. század elejétől a Búcsújárók könyve szerint „a környék virágzó búcsújáró helye lett.” A település Pápáról és Győrből könnyen megközelíthető. A zarándoklat szervezésében segítségünkre van Lang Ferenc (Gy 2000) diáktársunk, aki a város alpolgármestere és a kegytemplom gondnoka.

Program:

Szombaton – szeptember 23-án – 10:30 és 11 óra között találkozunk Tétszentkúton a kegytemplom kertjében, illetve a templom mellett található közösségi házban.

A közös szentmisét Tétszentkúton, a kegytemplomban  11 órakor kezdjük, mely szentmisét Cirill főapát úr fogja celebrálni.

A szentmise után egyszerű agapét tartunk – pogácsa, szendvics, ásványvíz – majd 13:30-tól végig járjuk a keresztutat szintén a kegytemplomban. A szentmisén énekeinket – beleértve a Szent Benedek himnuszt is – a Téti Ifjúsági Fúvószenekar kíséri, melynek tagja vendéglátónk Lang Ferenc, alapító karnagya Steszli Tibor.

A keresztút után Lang Ferenc bemutatja a kegytemplomot, ismerteti a kegyhely történetét.

Ezt követően rövid előadás keretében Torbágyi Tibor diáktársunk kutatásai alapján előadás hangzik el, Nővérek Pannonhalmán az üldöztetés éveiben. Előadó: dr. Jobbágy Lajos.

Az előadást követően a szomszéd faluba  – Gyarmatra – megyünk, ahol elfogyasztjuk a késői ebédet, illetve a korai vacsorát.

Az étkezés után elmegyünk Pannonhalmára, a Szent Jakab-házba, ahol a szállásunk is lesz.

Vasárnap – szeptember 24-én  reggel 6 órakor a bazilikában Vigilia, Laudes – fakultatíve – majd 8 órától reggeli a Szent Jakab-házban. Délelőtt 10 órakor, hálaadásként a huszonöt évért, részt veszünk a Bazilikában a konvent misén. Ezt követően ebéd a Szent Jakab-házban.

Az étkezés és szállás miatt a részvételi szándékot kérjük, hogy kellő komolysággal és a határidőt betartva 2023. augusztus 20-ig jelezzétek. Akinek a szállással, vagy az étkezéssel kapcsolatban különleges igénye van, azt kérjük, hogy jelezze.

Jelentkezés a Mária zarándoklatra

  A Bencés Diákszövetség vezetőinek tevékeny közreműködése folytán a Szövetség a zarándoklat költségeit támogatja – étkezés, szállás – így az anyagiak senkit se tartsanak vissza a jelentkezéstől.

  Üdvözlettel és barátsággal:

  Dr. Jobbágy Lajos (Ph 1969)
  lajosdrjobbagy@gmail.com
  +36 30 9552246

  Részletek

  Kezdés:
  2023-09-23 @ 10:30
  Vége:
  2023-09-24 @ 13:00
  Esemény kategória:

  Szervezők

  Bencés Diákszövetség
  dr. Jobbágy Lajos (Ph69A)

  Helyszín

  Tétszentkút
  Tétszentkút, Győr-Moson-Sopron megye 9100 Hungary + Google Térkép