A Pannonhalmi Főapátság barokk dísztermében Sulyok Tamás köztársasági elnöktől vehette át Hortobágyi Cirill OSB főapát a pannonhalmi bencés közösség jelenlétében a Magyar Érdemrend parancsnoki keresztjét augusztus 27-én. A díjazott a „800 éve kreatív hűséggel” munkálkodó pannonhalmi bencés közösség nevében vette át az elismerést.

A Bencés Diákszövetség nevében is szívből gratulálunk Főapát Úrnak, további munkájára, szolgálatára Isten áldását kérjük!

Hortobágyi Tamás Cirill bencés szerzetes, a Pannonhalmi Főapátság főapátja, a Magyar Bencés Kongregáció prézes apátja a keresztény értékeket példaadó módon közvetítő szerzetesi és szerzetes-elöljárói szolgálata, több mint három évtizedes oktató-nevelő tevékenysége elismeréseként részesült a rangos magyar állami kitüntetésben.

A bencés szerzetesközösség és a Magyar Katolikus Egyház főpásztorai jelenlétében Sulyok Tamás köztársasági elnök adta át a Magyar Érdemrend parancsnoki keresztje polgári tagozat kitüntetést.

Sulyok Tamás beszédét Serédi Jusztinián bencés szerzetes, bíboros, hercegprímás és Márton Áron püspök jelmondatával kezdte: „Non recuso laborem” (Nem vonakodom a munkától), összekapcsolva a bencés közösség „Ora et labora” (Imádkozzál és dolgozzál) jelmondatával.

Nemzeti hagyomány, hogy az államalapítás alkalmából Magyaroroszág kitüntetésekkel ismeri el azokat, akik a magyar nép sorsát szorgalmas munkájukkal, rendkívüli eredményeikkel előre viszik, akikre Magyarország méltán büszke. Hortobágy Cirill OSB főapát aktív munkálkodása Pannonhalmáért, a bencés közösségéért, Magyarországért ilyen tiszteletreméltó teljesítmény – fogalmazott a köztársasági elnök.

A kreativitás, a vállalkozó szellem és a lelki béke adódhat személyes vonásokól, jellemből; lehet talentum, adottság, de a mindennapi munka folyamatosan döntések kérdése, akadályok leküzdése, terhek vállalása. Ha a szakadatlan jobbítani akaráshoz jobbítani tudás is párosul, csodálatosan szép dolgok történnek. Pannonhalma ilyen hely. Hortobágy Cirill főapát ilyen ember – méltatta a kitüntetettet az államfő. – Tanít, vezeti a monostort; gondja van a területi apátság egyházközségeire; a pannonhalmi beruházások motorja; személyesen kapcsolatot tart a hivatalos szervekkel, hívekkel, diákokkal.

Számos területen otthon van, kezdve a teológiától a jogig, s eközben szerzetes, aki vezeti a bencés közösséget, vállalja és viseli a felelősséget, épít és szolgál Isten dicsőségére – hangzott el a laudációban.

Szent Márton-hegye nemcsak ma, a bazilika felszentelésének jubileumán és annak jubileumi évében áll és éli meg az ünnepet, hanem az itt folyó ima és munka sokak lelki és szellemi épülésére szolgál, erőforrás az egész magyarság számára – vázolta fel Sulyok Tamás.

Az ember Isten képére és hasonlatosságára teremtettsége méltóságot, feladatot és küldetést jelent, valamint reménységet és esélyt, hogy valóra tudjuk váltani, amit a Teremtő tőlünk vár. Amikor mások személyes sikerét látjuk, abból mi is bátorságot és erőt merítünk.

„A miniszterelnök előterjesztésére alapján grandiózus munkájának elismeréseképpen adom át a Magyar Érdemrend parancsnoki keresztjét” – fogalmazott a köztársasági elnök.

Hortobágyi Cirill OSB főapát köszönetet mondott a kitüntetésért Sulyok Tamás köztársasági elnöknek. Hangsúlyozta, azzal, hogy a kitüntetést itt, Pannonhalmán személyesen adta át, kitüntette az egész közösséget.

Köszönetet mondott, hogy a köztársasági elnök pannonhalmi kontextusban helyezte el a laudációját.

Hortobágyi Tamás Cirill felidézte, hogy sok évvel ezelőtt ugyancsak itt kapott kitüntetést Galambos Iréneusz OSB, aki 1956-as szerepvállalása miatt nem maradhatott a monostorban, egész életében másutt szolgált. Amikor átvette az állami elismerést, azt fogalmazta meg: mindent Pannonhalmának és a közösségnek köszönhet.

„1973 óta élek Pannonhalmán, valójában én is mindent Pannonhalmának és a közösségnek köszönhetek. Így a kitüntetés a főmonostor szerzetesközösségének szól” – hangsúlyozta a főapát.

Pannonhalma Szent István rendelése óta kreatív hűséggel szolgálja a társadalmat és az Egyházat. Ennek példája a 800 éves bazilika. Mennyi változást, mennyi kreatív megoldást láthattunk ebben a 800 évben, kezdve az Uros apáti 1024-ben befejezett átépítéstől, később az 1870-es évek átalakítását a kor küldetésének megfelelően az egyházmegye katedrálisává. S ez folytatódott a Várszegi Asztrik főapát alatti, 2012-re befejezett rekonstrukcióban, melynek áldásait élvezzük ma is. „A kitüntetés a közösségünk kreatív hűségéről szól. Köszönöm megítélését.”

Az alkalmon részt vett Michael W. Banach érsek, Magyarország apostoli nunciusa; Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, Viliam Judák nyitrai, Felföldi László pécsi, Marton Zsolt váci, Orosz Atanáz miskolci, Szocska A. Ábel OSBM nyíregyházi megyéspüspök, Varga Lajos váci és Fekete Szabolcs szombathelyi segédpüspök, Várszegi Asztrik nyugalmazott pannonhalmi főapát.

Hortobágyi T. Cirill Nagytályán született, 1959. február 22-én. Kisgyermekkorát Makláron töltötte családjával. 1977-ben érettségizett a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban, és ugyanezen év augusztus 21-én beöltözött. Katonai szolgálata után, 1983-ban a pannonhalmi Szent Gellért Hittudományi Főiskolán teológus és hittanár, majd 1988-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetemen biológia-földrajz szakos középiskolai tanár végzettséget szerzett. Azóta folyamatosan tanít a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban.

1984-ben tett ünnepélyes fogadalmat, majd egy évre rá szentelték pappá. Két évig a Budapesti Szent Benedek Tanulmányi Ház igazgatójaként és a Szent Szabina-kápolna lelkészeként szolgált. 1989 és 1992 között a rendi növendékek nevelője, 1991–2018-ig főmonostori perjel, 1993-tól 2018 tavaszáig a főapát gazdasági helyettese volt.

Hortobágyi T. Cirill atyát a Pannonhalmi Főapátság szerzetesközössége 2018. január 6-án választotta Szent Márton monostorának 87. apátjává. Benedikálására ugyanezen év március 21-én, Szent Benedek ünnepén került sor. Ő a Magyar Bencés Kongregáció prézes apátja is.

Hortobágyi T. Cirill OSB rendszeresen tart előadásokat a gazdaság, az erkölcs és a hagyományos gyógynövénykultúra témaköreiben szakmai és népszerűsítő fórumokon, idehaza és külföldön egyaránt. Küldetésének tekinti, hogy a modern médiaeszközök és kommunikációs csatornák felhasználásával minél érthetőbben és minél szélesebb kör számára hozzáférhetővé tegyék az evangélium örömhírét és a főapátság ezeréves értékeit.

Kitüntetései: Kitaibel Pál Környezetvédelmi Emlékérem, Magyar Köztársasági Elnöki Kitüntetés, Maklár község díszpolgára.

forrás: Magyar Kurír