napi evangelium

Abban az időben: A zsidók közül sokan jöttek Máriához és Mártához, hogy vigasztalják őket testvérük miatt. Amint Márta meghallotta, hogy Jézus jön, eléje sietett, míg Mária otthon maradt. Márta így szólt Jézushoz: „Uram, ha itt lettél volna, nem halt volna meg a testvérem! De tudom, hogy most is, bármit kérsz Istentől, megadja neked.” Jézus ezt felelte neki: „Testvéred fel fog támadni!” Erre Márta így szólt: „Tudom, hogy feltámad a feltámadáskor, az utolsó napon.” Jézus folytatta: „Én vagyok a feltámadás és az élet. Aki hisz bennem, még ha meghal is, élni fog. Mindaz, aki él és hisz énbennem, az nem hal meg örökre. Hiszed ezt?” Márta ezt válaszolta neki: „Igen, Uram! Hiszem, hogy te vagy a Messiás, az Isten Fia, aki a világba jön!”
Jn 11,19-27

Elmélkedés

2021-től a három testvért, Mártát, Máriát és Lázárt együtt ünnepeljük július 29-én. Az evangélium Márta és Jézus beszélgetését örökíti meg a feltámadásról.

Lázár halálhírét hallva Jézus csak egy kis késlekedéssel indul útnak, s akkor érkezik meg, amikor a barátja már négy napja halott. Mind a jelenlévők, mind az elhunyt testvére méltatlankodnak Jézus késése miatt, mert bíztak abban, hogy Jézus megmenthette volna a beteg Lázárt a haláltól, ha korábban érkezik.

Lázár feltámasztásával Jézus megmutatja isteni erejét, amely nem csak a betegségek megszüntetésére képes, hanem akár a halottakat is visszahívhatja az életre. Mielőtt azonban a sírhoz menne és feltámasztaná a halottat, Mártával való beszélgetése során Jézus szóban is kinyilatkoztatja isteni erejét és azt várja, hogy Márta kifejezze hitét. Márta három dolgot állít Jézusról: azt, hogy ő a Messiás, ő az Isten Fia és az Atyától jött a világba. Emellett a feltámadásba vetett hitéről is tanúskodik, amely szintén Jézus személyéhez kapcsolódik. Jézus szóbeli kinyilatkoztatását és Márta hitvallását a továbbiakban a feltámasztás cselekedete erősíti meg.

Hiszek-e Krisztus szavában és cselekedetében? Hiszek-e Isten újjáteremtő erejében? Félre tudom-e tenni emberi elképzeléseimet és elvárásaimat, hogy Isten terve megvalósulhasson bennem? Hiszem-e, hogy Isten engem is feltámaszt majd a halálból? Hiszek-e az örök életben?

(c) Horváth István Sándor

Imádság

Uram, Jézus Krisztus! Te vagy a világ világossága! Te vagy az én világosságom. Veled nem járok sötétségben, hanem Isten felé visz életutam. Te a sötétségből a világosságra hívsz, és azt kéred tőlem, hogy a világosság fiaként éljek. Ha a te követődként, a világosság igaz fiaként élek, akkor magam körül szétsugárzom az isteni fényt és szeretetet. Az örök világosság felé vezető utamon legyen közbenjáróm édesanyád, Szűz Mária, aki méhében hordozott téged, a világ világosságát! Segíts, hogy letérjek a bűn sötét útjáról és mindig a hit világosságának útján járjak!

Horváth István Sándor (Ph 88)