• Söveges Dávid OSB centenáriumi megemlékező szentmise – beszámoló

  2017. február 28. | Egyéb

   

  2017 február 24-én este 6 órakor Söveges Dávid OSB, a pannonhalmi gimnázium egykori igazgatója születésnapjának 100. évfordulóján emlékező és hálaadó szentmise volt a budai ciszter Szent Imre templomban. Az ünnepélyes szentmisét Cirill atya mutatta be, aki rövid homiliájában idézte fel a a nagy tudású és kiváló tanár Dávid atya szeretetreméltó alakját.

  A szentmise bemutatásában felolvasóként részt vett egykori tanártársa, Domnanovich Tamás Ábel, valamint diákjai: dr. Pozsgai Zoltán (Ph51), Székely Ede (Ph55), Bencze Lóránt (Ph58), Nagy György (Ph70) Németh Tihamér (Ph78), dr. Schmal Dániel (Ph87) és Deli Gergely (Ph98) BDSZ főtitkár.

  A szentmise felemelő hangulatát a Szent Márton Kamarakórus gyönyörű éneklése gazdagította.

  A szentmise végén Báthory Gábor (Ph77) diáktársunk megemlékezésként felolvasta Söveges Dávid Búcsúzó levél diákjaimhoz című írását,amelyet 1948-ban, a pannonhalmi gimnázium államosításakor írt osztálya szétszóródó diákjainak.

  A szentmisén Dávid atya egykori tanítványai közül 100-nál is többen jelentek meg, érkeztek tanítványok még Székesfehérvárról, Szombathelyről és Pécsről is. Két olyan diáktársunk,  Császár György és dr. Pozsgai Zoltán is jelen volt, akik még az „olasz gimnázium” idejében, 1945-48 között voltak Dávid atya tanítványai. Az ünnepélyes alkalomról Juhász Norbert (Ph67) diáktársunk készített fényképeket, a megjelentekről a szentmise után csoportkép is készült az oltár lépcsőin.

  A közös megemlékezés a templom hittantermében a Dávid atyához kötődő diákkori emlékek kötetlen felidézésével és a Bencés Diákszövetség által biztosított agapéval zárult, köszönhetően személyesen Deli Gergely fáradozásának.

  A megemlékezés végén bejelentették, hogy Dávid atya centenáriuma alkalmából Söveges Dávid emlékkönyv jelenik meg. Felkérés hangzott el, hogy bárki, akinek személyes emléke van Dávid atyáról (egy beszélgetés, egy találkozás, egy könyv, egy jó tanács vagy bármi más,ehhez hasonló emlék) az írja le, és juttassa el az emlékkönyv szerkesztőihez.

  Szalai Béla (Ph58)