• Söveges Dávid OSB centenáriumi megemlékezés – Beszámoló

  2017. szeptember 13. | Egyéb, Kiadvány

  Kedves Diáktársak!

  Szeptember 9-én az egykori bencés diákok a Bencés Diákszövetség Budapesti Szervezetének szervezésében emlékeztek meg Söveges Dávid OSB születésének 100. évfordulójáról a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében. Söveges Dávid az 1956-os forradalom alatt volt a pannonhalmi gimnázium igazgatója, vezetése alatt azokban a nehéz időkben egyetlen napig sem szünetelt a tanítás. Helytállásának jutalmaként a pufajkások 1957-ben brutálisan összeverték, majd két év börtönbüntetésre ítélték a fiatalság félretájékoztatásáért és forradalmi írások birtoklásáért. Söveges Dávid példamutatását méltatta Vizi E. Szilveszter az MTA volt elnöke, egykori budapesti bencés diák, a rendtársra pedig Bartók Ferenc OSB emlékezett.

  A megemlékezésen Szikora József (Ph67) , a Katolikus Rádió főszerkesztője mutatta be Szalai Béla (Ph58) új könyvét, a Söveges Dávid emlékkönyvet.

  A Magyar Kurír beszámolóját és további képeket ide kattintva találhattok.

  A Söveges Dávid emlékkönyv beszerezhető Mohácsi Péter (Ph75) diáktársunkmál a Pázmány Egyetemen (Szentkirályi utca 28), munkaidőben, előzetes telefon egyeztetés után – Mohácsi Péter 06/30-961-3937