• Pannonhalma: Nyárra megújul a Bazilika belső tere

  2012. március 13. | Egyéb

  forrás: http://epulettar.hu/cikk/7552.aspx

  képgaléria: http://www.hirado.hu/Hirek/2012/03/08/16/Nyarra_megujul_a_Pannonhalmi_Bazilika__fotok_a.aspx

  Nyárra megújul a Pannonhalmi Bazilika belső tere és elkészül a látogatók számára épülő új bejárat is. A bazilikát augusztus 27-én szentelik fel – mondta Hortobágyi Cirill perjel a fejlesztésről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

  Az évente 100 ezer vendéget fogadó világörökségi helyszín látogatóbarát fejlesztését szolgáló, európai uniós és magyar állami támogatással megvalósuló projektre a bencés főapátság mintegy 600 millió forintot nyert el.

  A projekt középpontjában az apátsági bazilika megújítása áll: a különböző korszakok egymásra rakódott építészeti jegyeit magán viselő térben a vizuális tisztaságot és a funkcionális egységet szeretnék elérni. A bazilika belső átalakítását John Pawson világhírű brit dizájnépítész tervezte Gunther Zsolt és a 3h építésziroda közreműködésével.
  A sajtótájékoztatón a magyar tervező elmondta: a csehországi Novy Dvurban található cisztercita kolostortemplom, továbbá az átalakítás alatt álló augsburgi és pannonhalmi bazilika Pawson keze nyomán “testvértemplomokká” válnak.

  A dizájnépítész munkáját mindhárom szakrális épületben egyebek között a bútorok egyéni hangvétele jellemzi. Pannonhalmán egyszerű és ritka anyagokat használnak, a liturgikus bútorok, így az új oltár és a keresztelőkút fő alkotóeleme az ónix lesz és ugyancsak ónix alkalmazásával alakítják ki a rózsaablakot a szentélyben – tette hozzá Gunther Zsolt.

  A vizuális tisztaság megteremtése érdekében a 19. században tervezett szószéket már lebontották, a szentélylépcső eredeti kőfokait felújították, a szerzetes közösség liturgikus szertartásainak helyszínét megnagyobbítják. A kőfelületek restaurálása, a freskók tisztítása folyamatban van. A belső teret a természetes fény és a mesterséges megvilágítás növelésével tágítják. Az új ülőbútorok diófából, a fémkorlátok, mécsestartók bronzból készülnek.

  A projekt keretében megteremtik a lehetőséget a főapátság épületegyüttesének egyéni megtekintésére. Ehhez átszervezik a turistaútvonalat és új bejáratot építenek a vendégek részére, akik a bazilika előtti térre érkeznek majd. A létesítmény a lépcsőházat és a liftet magában foglaló épület, amely a Várkör és a bazilika előtti tér közötti, több mint tízméteres szintkülönbséget hidalja át.

  Miközben a vendégek haladnak felfelé, a középkori és barokk kori várfal egy-egy szakaszát tekinthetik meg egy úgynevezett fénykút segítségével. A várfalrészleteket a most folyó munkálatok során tárták fel, korábban csak írásos dokumentumok alapján ismerték földrajzi elhelyezkedésüket.

   

  Az apátság területén kiépítik az audio guide rendszert, a látogatók így saját tempójuk szerint nézhetik végig a látnivalókat. Emellett továbbra is lesz lehetőség csoportos és tematikus látogatásra vezetővel.

  A több elemből álló beruházás a tervek szerint nyárra készül el.

  mt
  MTI Fotó: Krizsán Csaba