• Jordán Sándor Emil OSB megemlékezés – Meghívó

  2012. október 22. | Meghívók

  Kedves Diáktársaink!

  Szeretettel várunk mindenkit 2012. november 5-én hétfőn Jordán Sándor OSB* Centenáriumi megemlékezésre a mellékelt meghívó szerint.

  A pontos helyszín:

  Weöres Sándor Színház Krúdy Terme

  Szombathely Akacs Mihály utca 7.

  Emlékezést tart Várszegi Asztrik Főapát Úr!

   

  A BDSZ Szombathelyi Elnöksége nevében:

  Feiszt György

   

  Dr. Jordán Sándor Emil OSB

  Budapest 1912. november 12. – Sao Paulo 1999. július 31.
  1938. augusztusában fiatal bencés szerzetes érkezett Pannonhalmáról Brazíliába. Kelemen Krizosztom pannonhalmi főapát – 3 éves időtartamra – helyezte át, az oda kivándorolt magyarok lelki gondozására. A II. világháború miatt nem térhetett vissza Magyarországra Jordán Emil, de nem is hagyhatta a Brazíliában élő magyarokat lelki gondozás és a mindennapi életükben
  segítés nélkül. Így lett a hároméves diszpozícióból 60 éves munkássága Don Emiliónak, ahogy Brazíliában nevezték. Jordán Emil rendtársaival együtt monostort, plébániát és iskolát épített fel. Ezt az alapítást a Szentszék, mint Szent Gellért Apátságot, Szent Imre Plébániát és Szent Imre Kollégiumot hagyta jóvá, hozzájárulva, hogy a Magyar Bencés Kongregációhoz tartoznak a pannonhalmi főapát irányításával. A magyar bencés alapítás megkapta a Magyar Örökség kitüntető címet.
  Dr. Jordán Emilt OSB-t a magyar kormány 1991. októbert 23-án a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével tüntette ki, a Brazil Köztársaság pedig a Rio Branco-Rend Commendator fokozatával 1997.-ben A Szent Gellért Apátság magyar múzeumának bejáratánál helyezték el Don Emilo, az alapító mellszobrát.