• Meghívó JÁKI SÁNDOR TEODÓZ atya gyémántmiséjére*

  2012. május 21. | Egyéb

  KÖSZÖNTJÜK A GYÉMÁNTMISÉS* JÁKI SÁNDOR TEODÓZ OSB ATYÁT, TISZTELETBELI EGRI FERTÁLYMESTERT

  A szabadtéri gyémántmise időpontja:
  2012. május 28-án, pünkösdhétfőn, 9 órakor Egerben a Szépasszony-völgyben, a Kápolnával szemben lévő telken.

  Főcelebráns: Dr. Bíró László, tábori püspök, a Magyar Püspökkari Konferencia család-referense.
  Celebránsok: Tömördi Viktor OFM, ferences szerzetestanár és Dr. Lengyel Gyula, az egri Fájdalmas Anya (Servita) templom plébánosa

  Jáki Sándor Teodóz 1929. május 12-én született Győrött ötgyermekes családból. Gimnáziumi tanulmányait 1939 és 1947 között az akkor két tannyelvű (magyar-olasz) Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban végezte. 1944-ben belépett a bencés rendbe. Hittudományi főiskolai tanulmányai után 1952-ben Pannonhalmán szentelték pappá.

  Hosszú évek óta foglalkozik a magyar egyházi népénekek gyűjtésével. Ezeket a népénekeket mindenütt eredeti lelőhelyükön, a teljes magyar nyelvterületen keresi és találja meg. Több száz gyűjtőútján 5000-nél több népéneket gyűjtött, amelyek között számos pótolhatatlan kincs akad.

  2008 szeptemberéig 118 alkalommal járt Erdélyben; 90-szer volt Moldvában a csángómagyarok között; a Délvidéken és Kárpátalján több mint 10-szer, a Felvidéken pedig, mivel az van legközelebb szülővárosához és lakóhelyéhez – ahogyan hallani tőle: – talán “kismilliószor” is volt a határon túl élő magyar testvérek között.

  A moldvai csángómagyarokról könyvet írt. [Jáki Sándor Teodóz: Csángókról, igaz tudósítások. — Justra Szolgáltató és Kereskedő Kft., Budapest, 5. kiadás, 5000. példány, 2006.]

  (metapedia)

  Áldja Isten jó Teodóz
  atyánkat ki hitben hajóz
  fiatalos nagy terüvel
  orcáján mindig derűvel
  megérdemli a virágot
  csangómagyaroknak áldott
  „szürke fejű öreg bácsó”
  ennél nem lehet szebb zárszó!

  (Nagy Gáspár: Köszöntő (énekpróba) /részlet/)

  *gyémántmise: a papszentelés 60. évfordulóján tartott hálaadó szentmise.