• Emléktábla avatás 2017. június 18-án, Úrnapján – beszámoló és videó

  2017. június 21. | Egyéb

  Olofsson Placid (1916-2017) bencés szerzetest 1939. június 18-án szentelték pappá. Ennek a napnak az évfordulóján került sor Placid atya egykori lakóházának, a Budapest XI. kerületi Bartók Béla út 76-os háznak a bejáratánál az emléktábla megáldására.

  Héray József (Bp53) diáktársunk VIDEOFELVÉTELE ezen a linken tekinthető meg.

  Délelőtt 10 óra volt a meghirdetett időpont. Bencés pontossággal, 10 perccel korábban még csupán 6-8 személy. Az alkalomnak és a helynek megfelelő öltözetben, egyesek koszorúval a kezükben toporogtunk a helyszínen. Ismertük, ismerjük egymást. Bencés Öregdiákok! Ja, és időben jelen voltak a XI. kerületi Rendőrkapitányság vigyázó emberei is! Egyenruhában.

  Igen erősen, kellemetlenül fújt a szél. A hajnali eső néhány személynek esernyőt is kényszerített a kezébe. És láss csodát! 10 órára, a pontos időpontra megtelt a járda sok-sok, főként az idősebb korosztályhoz tartozó, ünneplőbe öltözött emberrel. Hölgyek és Urak! Mind-mind emlékezni, megemlékezni, visszaemlékezni jöttek e helyre. Egy közösség voltunk!

  Sík Sándor „Hála légyen” című versének megható és gondolat-ébresztő soraival kezdődött a megemlékezési ünnepség. Szinte Placid atya ars poeticája hangzott ki a sorokból. A megemlékezők, a személyesen is megszólalók egymás után mondták el, vagy olvasták fel az erre az eseményre szánt gondolataikat.

  Elsőként a kerületi Egyházügyi tanácsnok úr. Személyes emlékein, Placid atyával történt találkozásaira visszaemlékezvén láncolta egymásba gondolatait és mondatait, hogy a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt, mégis sokat és fontosat adjon közre. „Placid atya hangjának ereje volt!”- hangzott el a beszédjében. Így igaz!

  Várszegi Asztrik OSB, Pannonhalmi Főapát köszöntő és megemlékező sorait-gondolatait tolmácsolta Szilveszter testvér. Hangsúlyozottan mondott köszönetet Placid atya támogatóinak, akik reménye szerint „sokan és sokáig fognak emlékezni Placid atyára”. Köszönetét fejezte ki a megemlékezést létrehozó és abban közreműködő személyeknek, szervezeteknek. (Főapát úr ebben az időpontban bérmált, ezért nem tudott személyesen jelen lenni.)

  A Ciszterci Szent Imre templom volt Placid atya budapesti működési helye. Ebből a közösségből, igen személyes és nagyon megható sorokkal, gondolatokkal, méltató szavakkal beszélt egy hölgy.

  Az emléktáblánál koszorút helyeztek el: a kerületi Önkormányzat, az egyházközség és az egykori, bencés Öregdiák tanítványai: Héray József és Lővey György.

  Ipoly atya – a Szent Imre templom plébánosa – áldásával fejeződött be az emléktábla avató.

  A közösség a „Boldog Asszony Anyánk..” erre az eseményre tekintettel, a közterületen is engedélyezett eléneklésével fejezte be az avatót.

  PAX

  Szentirmay István (Ph70B)

   

  Az eseményen részt vett négy olyan diáktársunk is, akiknek tanára volt Placid atya:

  Héray József, Kőhegyi Gyula festőművész, Klúg Ottó és Lövey György.

  Az ünnepség után őket felhívta Pákh György és Placid atya szobájában állnak.

  Ők még életében többször jártak látogatóban Placid atyánál.

  Héray József (Bp53) diáktársunk VIDEOFELVÉTELE ezen a linken tekinthető meg.

  A Magyar Kurír beszámolója itt található.