• ELKÖSZÖNTÜNK PLACID ATYÁTÓL

  2017. január 27. | Egyéb

  ELKÖSZÖNTÜNK PLACID ATYÁTÓL

  Juhász Norbert összefoglalója

   

  A búcsúztatóról terjedelmes tudósítások jelennek (jelentek) meg. Ezért csak a bencés öregdiákokról szóló anyagot adnám közre:

  Lővey György jelentett osztályfőnökének:

  Osztályfőnök Úrnak jelentem, odafönn a mennyekbe!

  Osztálylétszám 67.

  Még élünk 20-an szerte-szét a világban.

  Jelen van 10 fő.

   

  Bár gyarlóságunk sokszor akadályozott, igyekeztünk tanításod szerint élni, és példádat  követni.

  Kérünk, ne felejtkezz el osztályodról, mikor ott állsz Mennyei Atyánk mellett.

  Placid Atya nyugodj békében!

   

   

  Faber Miklósnak, a BDSZ örökös elnökének beszéde:

   

  Drága jó PLACIDUNK!

  Nem teszem hozzá, hogy „atya”. Így váltál ugyan nagyon ismertté, de minekünk, tanítványaidnak „TANÁR ÚR” voltál, vagy és maradsz. Magad hangoztattad: tanítani akartál, hasonlítani azokhoz a szellemóriásokhoz, akik tanáraid voltak, a budapesti bencés gimnáziumban.

  Még egy nemet kell mondanom. Azt is Tetőled tanultam: a keresztény ember szerettei eltávoztakor nem búcsúzik, hanem imádkozik. Hálát ad. Mi sem búcsúzunk: megköszönünk a Jóistennek. Hálát adunk Teérted, hogy kívánságod valóra vált. Tanítottál. Pár évig katedráról, azután sok évtizeden át katedra nélkül és nagyon változatos körülmények közepette. Börtönfolyosót takarítva és GULAG barakkban, fűrészgép mellől, majd mosodai ruhakupacok között. Később itt a Szent Imre templomban, gyóntatószékben és az ambótól, de ugyanúgy magán beszélgetésben, utazás közben, kórházi ágyon, fehér asztal mellett és mindenhol, ahol csak megfordultál.

  Tanítottál és sugároztál. Tanítottad miként lehet, kell és érdemes becsülettel ÉLNI, DOLGOZNI, minden felebarátra MOSOLYOGNI. Senki Tehozzád hasonló áhítattal nem tudta kiejteni az „édes magyar hazánk” szavakat. Tele voltál mindig segítőkészséggel. És itt akarjuk – ha jelképesen is – a kezedet nem elengedni. Mostantól mi a bencés család tagjai, nem ÉRTED imádkozunk, hanem HOZZÁD. Miként itt tanítónk voltál, légy pártfogónk a jövőben is a dicsőséges Szentháromság és Boldogságos Nagyasszonyunk előtt az örök hazában.

  Istennek legyen hála: DEO GRATIAS, AMEN, ALLELÚJA.

   

  Bencés öregdiákok egy csoportja:

  Címkék , ,