• e-Híradó BDSZ – 2018. március 4.

  2018. március 4. | Egyéb

  Kedves Diáktársunk!

   

  Kérünk, engedd meg, hogy tájékoztassunk Téged néhány fontos eseményről, információról.

   

  Tartalom

  ÚJ PANNONHALMI FŐAPÁT

  ÚJ ELÖLJÁRÓ TIHANYBAN

  CORVIN-LÁNC kitüntetések

  BDGYE Szabadegyetem

  BDSZ-BTSZ SÖRÖZÉS

  BDSZ-ÖSZTÖNDÍJ

  BDSZ SPORTNAP

  Söveges Dávid Emlékkönyv

  A Vándorapostol

  Benedictina III.

  TELEFONFLOTTA

  BDSZ TAGDÍJ

  1% BDSZ 1%

   

  ÚJ PANNONHALMI FŐAPÁT

  Ferenc pápa elfogadva a főmonostori konvent választásának eredményét, 2018. február 16-án Hortobágyi T. Cirill atyát pannonhalmi főapáttá, illetve a Pannonhalmi Területi Apátság ordináriusává nevezte ki. (bdsz.hu, magyarkurir.hu)

   

  Isten áldása kísérje munkáját!

   

  ÚJ ELÖLJÁRÓ TIHANYBAN

  A Tihanyi Bencés Apátság konventkáptalanja Mihályi Jeromos atyát választotta a közösség új konventuális perjelévé. (bdsz.hu, magyarkurir.hu)

   

  Isten áldása kísérje munkáját!

   

  Corvin-lánc kitüntetésben részesült két diáktársunk

  Áder János köztársasági elnök Kövér László házelnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen az Országház Vadász-termében adta át az idei Corvin-lánc kitüntetéseket. A Magyar Corvin-lánc a magyar tudomány és művészet, valamint a magyar oktatás és művelődés fellendítésében szerzett kimagasló érdemek elismerésére szolgáló köztársasági elnöki állami kitüntetés, melyet olyan személyek kaphatnak, akik különleges módon járultak hozzá a magyar közgondolkodás jobbításához, a tudományhoz és a kultúrához. Két diáktársunk is részesült a kitüntető elismerésben: Maróth Miklós (Ph61) orientalista akadémikus és Sir George Radda (Radda György) (Ph54) biokémikus.

  Szeretettel gratulálunk!

   

  SZABADEGYETEM – Bencés Diákok Győri Egyesülete

  1. március 8-án (csütörtökön) 18.30-kor dr. Ócsai Antal (Ph70) főorvos, helytörténeti kutató, a Jászberényi Kórház orvos-igazgatója lesz szabadegyetemünk vendége, aki A sebesült Görgey címmel tart előadást a Gimnázium dísztermében. Ebben a témában írt könyve a helyszínen megvásárolható lesz.

   

  BUDAPESTI SÖRÖZÉSEK IDŐPONTJAI – 2018 – BDSZ BTSZ

  A Budapesten tartózkodó, bármely bencés iskolában tanult diáktársainkat szeretettel várjuk havi találkozóinkra!

  Időtartam: 17.00-tól záróráig.

  Helyszín: Kis Vigadó vendéglő 1113 Budapest (XI. kerület), Villányi út 34.

  (a 17-es és 61-es villamos Szüret utcai megállójánál)

   

  A 2018 évi sörözések időpontjai: március 12., április 9., május 14., június 11., szeptember 10., október 8., november 12., december 10.

  BDSZ Ösztöndíj

  A Bencés Diákszövetség pályázatot ír ki bencés öregdiák egyetemistáknak ösztöndíj elnyerésére. A pályázaton való indulás feltételei és részletei a honlapon érhetők el: https://bencesdiak.hu/tamogatasok/bdsz-osztondij/

  A pályázat benyújtásának határideje: 2018. április 6.

   

  BDSZ Sportnap

  Idén is megrendezésre kerül a Bencés Sportnap április utolsó szombatján (2018. április 28.) a budapesti Pokorny József Sport- és Szabadidőközpontban (1028 Budapest, Szabadság u. 57.). A korábbi évekhez hasonlóan a fő esemény a focikupa lesz, melyre  már most lehet jelentkezni a bdszsportnap@gmail.com email címen.

   

  Söveges Dávid emlékkönyv

  A Söveges Dávid emlékkönyv még beszerezhető Mohácsi Péter (Ph75) diáktársunknál a Pázmány Egyetemen (Szentkirályi utca 28.), munkaidőben, előzetes egyeztetés után.

  telefon: Mohácsi Péter 06/30/9613937

  e-mail: mohacsi@startadsl.hu

   

  A Vándorapostol: Emlékezés Jáki Sándor Teodóz OSB-re

  A könyv megrendelhető: 70/253-3708; peterthomas81@gmail.com

   

  BENEDICTINA III.

  A Bencés Diákszövetség Elnöksége – a rendi elöljáró beleegyezésével – a BDSZ Hírlevél 2012/3. számában meghirdette a bencés öregdiákok írásbeli és audio-vizuális emlékeit befogadó „Benedictina III.” nevű gyűjtemény megalakulását, és – alábbiakban ismertetett – hármas tagolódású gyűjtőkörét:

  1./ Bencés öregdiákok „papíralapú” (könyvekben, folyóiratokban megjelent), valamint digitális formában publikált visszaemlékezései, életrajzai és a bencés diákléttel kapcsolatos szépirodalmi munkái, valamint audio/vizuális dokumentumai (beleértve a fénykép- és filmfelvételeket, digitális adathordozókat), amelyek segítik felidézni a mindenkori bencés tanintézményekben folyó oktató- és nevelőmunka emlékeit, szereplőit, elveit, gyakorlatát és eredményét.

  2./ Hasonló tematikájú kéziratos dokumentumok. (Például tanár-diák levelezések anyagai.) Ajánlatos lenne annak az éledező gyakorlatnak az elterjesztése is, mely szerint az 50 éves érettségi találkozók szervezői életrajzuk, pályafutásuk megírására kérik fel osztálytársaikat, és e gyűjtemény egy rendezett példányát elküldik a Benedictina III-nak.

  3./ Egykori bencés diákok által jegyzett – témájuktól független – (könyvméretű) tudományos publikációk, szépirodalmi és egyéb művészi alkotások (ill. azok képi másolatainak) gyűjteménye.

  Az említett dokumentumokat a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár „Benedictina” gyűjteményének III. sz. alegységeként gyűjti és kezeli. Felkérjük minden idők bencés öregdiákját, hogy a fenti gyűjtőkörbe illeszkedő dokumentumaitokat juttassátok el a következő címre: Ásványi Ilona helyettes könyvtárigazgató, Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár „Benedictina III.”, 9090 Pannonhalma Vár 1.  E-mail cím:  fokonyvtar@osb.hu

  Gereben Ferenc (Ph60)

   

  BDSZ TELEFONFLOTTA

  Továbbra is van lehetőség kedvezményes mobiltelefon előfizetés igénylésére, minden Diáktársunknak. Bővebb felvilágosítást és készülékekkel kapcsolatos információt, árakat az alábbi linkeken találtok.

  Az alábbi linken érhető el a flottával kapcsolatos információ:

  https://bencesdiak.hu/kapcsolattartas/telefonflotta/

  Aktuális készülékárlista letölthető a Telenor honlapjáról (Készülékárlista vállalatoknak, menüpont alatt):

  https://www.telenor.hu/vallalatok/arlista

   

  BDSZ TAGDÍJ

  Tisztelettel felhívjuk figyelmeteket a tagdíj befizetésének fontosságára. Ez Diákszövetségünk legfőbb bevételi forrása.

  A Tagdíj mértékét 2018-tól a Küldöttgyűlés egységesen 5.000,- Ft-ban határozta meg.

  A fizetési határidő: 2018. május 30.

  Kérjük mindazokat, akik saját jövedelemmel rendelkeznek, hogy lehetőségük szerint továbbra is támogassák a tagdíjon felül a Diákszövetséget. A tagdíjat meghaladó összeg támogatásként kerül elszámolásra.

  Kérjük azokat, akik idén (2018-ban) még nem fizették be tagdíjukat (5.000,- Ft), vagy a korábbi évekről elmaradásuk van, mihamarabb egyenlítsék ki tartozásukat. Tagdíjinformáció: akta@bencesdiak.hu

  A tagdíj befizethető:

  • sárga csekken (igényelni lehet: akta@bencesdiak.hu)
  • átutalással a 10403356-33500155-00000000 számlára (Tagdíjat kizárólag erre a számlaszámra lehet teljesíteni!!)
  • közvetlen készpénzbefizetéssel a K+H Bank fiókjaiban
  • Külföldi utaláshoz további adat:

  K+H Bank Zrt., Győr ; IBAN szám: HU76104-03356-3350-0155-0000-0000;  SWIFT kód: OKHBHUHB

  Kérjük külföldön élő diáktársainkat, hogy minden esetben utalással teljesítsék befizetéseiket.

  Kérünk mindenkit, hogy a befizetésnél/utalásnál olvashatóan tüntesse fel nevét, érettségije helyét és idejét! Továbbra sem lehet a tagdíjat előre befizetni, mindig csak az aktuális évben.

   

  BDSZ 1%-os támogatás

  A Bencés Diákszövetség, közhasznú egyesületként örömmel fogadja az 1%-os támogatásokat.

  Bencés Diákszövetség

  adószám: 19113966-1-08

  A felajánlott összeget a területi szervezeteink, közösségeink támogatására fordítjuk.

  Köszönjük, ha támogatod 1%-os felajánlásoddal a Diákszövetséget!

   

  Budapest, 2018. március 4.

   

  PAX et GAUDIUM!

   

  a BDSZ Elnökségének megbízásából

   

  Kovács Péter (Ph05) és Szabó Tibor Zsombor (Ph06)