• ARCUS TEMPORUM IX. – 2012.08.24-26.

  2012. augusztus 7. | Egyéb

   

  Az idén IX. alkalommal kerül megrendezésre a nemzetközi viszonylatokban is különösen színvonalasnak számító, a kortárs zenei és filmművészeti alkotások, alkotók, illetve előadók számára teret adó, Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál.

  Pannonhalma, 2012. augusztus 24-26.

  A fesztivál hivatalos honlapja: arcustemporum.hu

  Programok

  (kép: www.bences.hu)

   

  Törékeny! (részletek)

  Az idei Arcus Temporum arra az emberi, szociális, vallási és kulturális törékenységre kérdez rá, amely az elmúlt években egyre nyilvánvalóbbá vált mindannyiunk számára.

  A zenei időív egyik pontján Igor Sztravinszkij, a másik ponton a Franciaországban élő finn zeneszerzőnő, Kaija Saariaho világa áll. Míg Sztravinszkij számára igen alapvető kérdés a zenei hagyomány és pátosz mibenléte, határa és folytathatósága, addig Saariaho zenéjében a valóság és álomszerűség egymást átjáró és átható terrénumán mozgunk, s mintha éppen ez a bolyongásszerű határ-lét tenne mindkét világban idegenné bennünket. Miközben Sztravinszkijt egy látszólag egységes hagyomány elfogadása vagy radikális elutasítása, a történelmileg artikulált és artikulálatlan alternatívája foglalkoztatja, addig Saariahonál a valóság és a látomás mezsgyéjének átlépéséből adódó szüntelen és komplex drámai feszültség működik.

  Évek óta nagy érdeklődés kíséri az Arcus Temporum filmes programját. Idei rövidfilmjeinket – egy új együttműködés keretében – a Trieszti Filmfesztivál versenyprogramjából válogattuk. Olyan német alkotásokat hívtunk meg, amelyek az egyes ember és a társadalom életének törésvonalaihoz közelítenek, amelyek egyaránt rámutatnak kultúrák, történelmek és történetek kibogozhatatlan összefonódására.

  Idén kilencedik alkalommal kerül megrendezésre az Arcus Temporum. Minden évben igyekszünk megőrizni a fesztivál eredeti arculatát, ugyanakkor mindig valami újat is szeretnénk mutatni. Mindezek mellett egyik nagy büszkeségünk az a sajátos atmoszféra, amelyet az apátság befogadó gesztusa, a résztvevő művészek koncentrációja és a közönség figyelme teremt meg alkalomról alkalomra.

  Örülünk az alakuló szakmai együttműködéseknek, amelyek keretében a poszonyi Konvergencie után a Trieszti Filmfesztivállal is közös terveket kezdtünk szőni. Külön köszönetemet szeretném kifejezni Bent Sorensen zeneszerzőnek, aki második éve a fesztivál zenei igazgatója.

   

  Várjuk az augusztusi találkozást, várjuk az új vendégeket – és visszavárjuk a régieket.

   

  Varga Mátyás o.s.b.

  fesztiváligazgató