• A montecassinoi imaszövetség évfordulója

  2012. január 27. | Egyéb

  Január 25-én, Szent Pál megtérése ünnepén kölcsönösen imádkozik egymásért a pannonhalmi és a montecassinói bencés szerzetesközösség, s erről e napon hagyományosan levélben is biztosítják egymást.

  Szent Márton monostora kiváltságlevelében Szent Istvántól a cassinói apátság kiváltságait kapta meg, s a két monostor a történelem folyamán mind szorosabbra fonta az együttműködés és a közösség szálait. Oros apát személyesen utazott Montecassinóba és kötött imaszövetséget 1212. január 25-én Adenulf cassinói apáttal azzal, hogy a két szerzetesközösség tagjai e napon kölcsönösen imádkozzanak egymásért. (Kinagyítható képünkön az imaszövetség létrehozását dokumentáló, 1212-es oklevél látható, Adenulf montecassinói apát pecsétjével.)
  Az imaszövetséget az elmúlt 800 év alatt többször is megújították: 1878-ban Kruesz Krizosztom főapát kezdeményezésére díszes oklevelet állított ki az imaszövetség megerősítéséről a cassinói konvent, 1997-ben Bernardo D’ Onorio főapát meghívására Várszegi Asztrik főapát Montecassinóba látogatott, és ünnepélyesen megújították az imaszövetséget.
  Az imaszövetség 800. évfordulójának előkészítése céljából 2010. november 11-én Pietro Vittorelli montecassinói főapát volt Pannonhalma vendége, s az ünnepen kiállították az imaszövetséget rögzítő oklevelet is a Bazilikában.
  2012. január 25-én a pannonhalmi és a cassinói konvent levélben köszöntötte egymást.
  A pannonhalmi köszöntésben többek között azt olvashatjuk, hogy „…imaszövetségünk nyolcszázadik évfordulóján alázattal könyörgünk az Úrhoz, hogy monostorotok mindig elláthassa szent küldetését, és szünet nélkül közbenjárjon Európa üdvösségéért. Titeket is arra kérünk, hogy szent imádságaitokban emlékezzetek meg rólunk különösen is, mert ezekben a napokban újítjuk fel monostorunkban Szent Márton egyházát, s ebben a munkánkban kiváltképpen rászorulunk Isten segítségére. Szent Benedek és Szent Márton közbenjárása segítsen minket, hogy feladatunkban, az evangélium hirdetésében és a szerzetesi életalakításban el ne fáradjunk, közösségeink pedig még századokon át jól megerősített, hegyre épült városként ragyogjanak.
  Pannonhalmi Főapátság/Magyar Kurír